söndag 29 mars 2015

Odlingslådor, planteringslådor, pallkragar... Kärt barn har många namn...

För 2 veckor sedan satte vi äntligen igång att snickra ihop egna planteringslådor. 
Har undersökt möjligheter att köpa färdiga och isåfall hur stora, vilken sort, material, hur passar dom i trädgården..... Slutade med att vi snickrade ihop våra egna efter att ha pratat med grannar hur de hade snickrat ihop sina. Bra tips är till för att delas med ju! Så här får ni se hur vi gjorde. iPhone-bilder i vanlig ordning. :)

M sågar plankor i en mindre ergonomisk ställning. Vi köpte en billig (men fullt duglig) sticksåg på Hornbach. Träet är obehandlad gran. Ca 12cm breda.
Skruvade ihop lådan mah läkt (fyrkantiga pinnar i hörnen) i hörnen som vi sedan bara skruvade fast bräderna i. De är lika höga som lådorna ska bli. Dvs två plankor höga. 
Åskådare
Provar ut den första lådan.
Den andra lådan är färdig.

Efter vi snickrat ihop allt bar vi in lådorna i garaget för att bli målade. Vi hade köpt grå lasyr. Killen på färgavdelningen på Hornbach sa att bara det torkar ordentligt så är det inte giftigt. Han sa att skulle man ha helt giftfri färg är det isf inomhusfärg som gäller -inte så bra när man ska ha lådorna utomhus. Kanske inte stämmer men men. Det blir nog bra ändå.

Som bilden ovan säger så använde vi färgen Nordic cliff. Passar vårt hus. :) 

Hade vi gjort om det hade jag inte tagit lasyr då jag målade 3 lager innan jag blev nöjd med färgen. Ville egentligen ha heltäckande. Men men. Amatörerna lär sig med tiden... :)

Ungefär såhär kommer det bli. Här har vi lagt ut lådorna på deras platser inför plantering av träd. De ska fixas med nästa helg. (Inte vårt hus i bakgrunden)

Lådorna är 2x1m och 1x1m. Av obehandlad gran, målade med lasyr. Håller inte lika länge som om vi skulle använda zink eller sten eller mura lådor, men de får hålla ett par år :)
Vi funderar på att stenlägga i det hörnet. Men det ligger i framtiden. 










1 kommentar:

  1. Jag tror färgsäljaren hade helt rätt. Miljöfärg är kass ur konserveringssynpunkt och den hade såklart blivit mossangripen och möglig om den stått ute, särskilt om den står direkt på marken!

    Men oj va pyssliga ni är! Och snyggt blir det mä! Ni har redan gått om mig i trädgårdskunskap, å vi har ändå bott i vårt hus sen 2002 :D

    SvaraRadera