söndag 21 juni 2015

Köksträdgård...

I början av maj började jag direktså i plantlådorna. I säckarna bakom la vi ner sättpotatis (förodlat, eller va det heter). Vi köpte även färdiga jordgubbsplantor, 2 olika sorter, varav en skulle vara tidig sort.

Den lilla lådan fick senare sällskap av en persilja (och även andra örter som dog) som dottern odlat från frö, en oreganoplanta från svärfars trädgård och mangold och bönor. 
Här har jag o barnen (mest jag) stoppar ner frön. Vi började enkelt med plocksallad, spenat, sockerärtor, morötter. 
Den där känslan av att något började gro för första gången i lådorna kom bara någon vecka senare. Tyvärr försvann (dog) en del medans vi va på semester i maj. Men när vi kom hem igen satte jag ner fler frön och det gav med sig rejält. 

4 juni hittade jag jordgubbar. Tyvärr ingen skörd till midsommar (pga kasst "sommarväder" i år??)
Samma dag såg vi att det började frodas i lådorna.
Och potatisblasten är ju sin egen lilla skog, haha! 

9 juni kunde jag börja äta min egen spenat. Häftigt!

16 juni: mer spenat

20 juni. Fick klippa ner all oregano, mannen valde att hänga upp och torka den. Skördade även en hel del sallad, spenat och mangold.
Den 20 juni fick mannen snickra en del till till den lilla plantlådan, numera Den dubbla plantlådan. Nästa år planerar vi att ha en hel låda till jordgubbar, resten till bönor, sallad mm. Lägg märke till potatisen o sockerärtorna. En av de tidiga potatisarna skördade vi på midsommarafton (19/6) och åt! Mycket goda. 

Idag, 21/6, kompletterade vi köksträdgården med 3 hallonbuskar, ett hösthallon (Elektra), och 2 trädgårdshallon (Glen Ample, taggfri). Dessa ska få stöd av sånna T-formade stöd. Meningen är att hallonbuskarna ska bilda en liten "vägg" mellan köksträdgården och resten av trädgården. 
Mellan plantlådorna har vi satt ett Vinbär på stam (rött, Jonkheer van Teets) och kommer att sätta ett till (likadant) mellan hallonen och den dubbla plantlådan.

Nästa år ska vi lägga sten/singel runt köksträdgården. Dvs strax utanför planteringslådorna (mot skräpet på bilden), kantsten runt hallonen och sen runt mot häcken till. Hängde någon med? Så ramar man in köksträdgården... 
Vinbärsträden. Busken är ympad på stam, perfekt när man har begränsat med plats. I jorden under trädet planterade vi månadssmultron. Till nästa träd ska vi få smultronplantor av svärfar.
Nere till höger ser ni sockerärtorna.
Yttepytte små hallonbuskar..... Nu!
Till vänster ser ni äppelträdet vi planterade tidigt i våras. Det har faktiskt blommat och har små små äpplen på sig!!! Detta trodde vi INTE när vi satte det.

Vi planerar även att få in ett päronträd i trädgården. Det blir dock tidigast i höst. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar